Prošle nedelje oglašena je prodaja ATP“Vojvodine“ nakon odluke da se stečajni postupak okonča bankrotom.Početna cena koju je odredio stečajni upravnik Nikola Pavlović iznosi 6,6 miliona evra, za novoizgradjene objekte nova medjumesna autobuska stanica sa 60 lokala, servisni centar sa opremom i zgrada starog servisa sa placem. U momentu kada je završena investicija preduzeće ATP“Vojvodina“ je vredelo 100 miliona evra, zbog nepoštovanja ugovora preduzeće je dve godine radilo sa gubicima i otišlo u stečaj.U momentu kada je Pavlović preuzeo stečaj ATP“Vojvodina“ procenjena vrednost prema planu reorganizacije je iznosila 29,6 miliona evra, dok je procena veštaka višestruko veća.

Šta je doprinelo padu vrednosti firme u procesu čiji je osnovni zadatak da se sačuva stečajna masa?

Više puta smo ukazivali da je čitava investicija bila na meti sumnjivog kapitala koji je uživao zaštitu institucija, pre svega novosadskih vlasti. Grad je u sadejstvu sa stečajnim upravnikom sprečio da stanica proradi, što je umanjilo njenu vrednost. Doprinos niskoj ceni dala je i Credit Agricole banka koja kao glavni poverilac nije brinula o interesu te investicije. Naprotiv, u pregovorima sa gradom zalagala se da stanica ne proradi, kako bi što nižom cenom iz bankrota „častila“ njoj poznatog kupca.Pritom, u saradnji sa stečajnim upravnikom izdejstvovala je da se kao razlučni poverilac (mada je i taj status banke u sporu) naplati iako su planom reorganizacije prednost imali stečajni poverioci.

Pavlović je za tu saglasnost dobio poseban bonus. Od ostalih poverilaca to je dugo prikrivano, kao i ostali „troškovi“ koje mu je odobravao stečajni sudija Vladislav Kurtek.

Tome treba dodati i da je niz objekata prodat direktnom pogodbom kojom je upravljala Credit Agricole banka, o postignutim cenama samo se nagadja, ali one bi sigurno bile više da je prodaja bila oglašena.

Protiv takvog upravljanja stečajem borim se već 12 godina, podneo sam niz krivičnih prijava i pokrenuo postupke za naknadu štete koje je meni i ostalim poveriocima nanelo sinhronizovano delovanje grada, banke, stečajnog upravnika i sudova.

Zato sam i bio meta političkog progona, zato sam dva puta pritvaran dok se kapital koji sam stekao u prethodnih 40 godina razvlačio.

Ne postavlja se pitanje ko može sada da kupi kompleks ATP“Vojvodina“, opterećen sporovima i zabeležbama.To može samo neko ko unapred uživa podršku vlasti.

S poštovanjem,

Ilija Dević, Investitor preduzeća ATP“Vojvodina“

Izgled preduzeća ATP "Vojvodina" 

pre privatizacije

  

Izgled preduzeća ATP "Vojvodina" 

posle privatizacije





 



Joomla templates by Joomlashine