- Konfiskacija moje imovine nikako da se uklopi u Zakon

Ovih dana je na javnom uvidu GUP za grad Novi Sad, i gradjani do 05.februara imaju prava na primedbe koje će biti sumirane nakon isteka tog roka.

Novi GUP predvidja izmedju ostalog da se postojeća autobuska stanica smeštena u samom centru Grada proširi kako bi mogla da primi narastajući autobuski prevoz. Koliko će doprineti zagadjenju i saobraćajnoj gužvi, nije precizirano, iako je na to još 2006.godine upozoravala Studija Saobraćajnog fakulteta iz Beograda i novosadskog Urbanizma koja je ukazivala da izmeštanjem stanice na novu lokaciju 3000 vozila se izmešta iz centra Grada.

To je bio i razlog da se tadašnjim GUP-om izmesti na plac ATP“Vojvodina“. Tu je i sagradjena, ali nikada nije proradila, jer Grad nije ispunio svoju obavezu iz GUP-a, a ni iz ugovora koji je zaključen u skladu sa GUP-om i nije premestio saobraćaj na tu lokaciju.

Predlogom GUP-a jedna od najsavremenijih autobuskih stanica sa kompletnom infrastrukturom predvidjena je za parkiranje autobusa. To znači da Grad nije priznao gradjevinske i upotrebne dozvole koje je izdao, jer se odnose na autobusku stanicu, a ne na parking mesta.pdf

Novi planski dokument ne daje odgovor na pitanje zašto Grad namerava da ulazi u veliku investiciju proširenja staničnog kompleksa, kada na samo 700m od centra postoji već izgradjena stanica kojoj nije potrebno nikakvo proširenje?

Da se prisetimo ATP“Vojvodinu“ sam kupio 2004.godine, u prvoj godini sam ispunio investicioni plan, uz postojećih 300 zaposlio sam još 200 radnika, kupio 30 novih autobusa i proširio listu delatnosti bez dinara državnih subvencija. U to preduzeće, a ne u svoje matično doveo sam zastupstvo „Setra“ i „Mercedes“, što je u poslovnom smislu bila veća vrednost nego cela ATP“Vojvodina“ u tom trenutku.

Ali, i ATP“Vojvodina“ se razvijala dalje, sa Gradom sam sklopio ugovor baš na osnovu planskih dokumenata i izgradio novu medjumesnu i medjunarodnu autobusku stanicu koja je i danas jedna od najmodernijih u ovom delu Evrope. Izgradjen je i servis za autobuse „Setra“ i „Mercedes“, prema njihovoj zahtevanoj projektnoj dokumentaciji.

Ali sve to nije bilo dovoljno, Grad jednostavno nije hteo da ispuni svoje obaveze i preduzeće je krajem 2008.godine otišlo u stečaj koji još uvek traje.

Hronologija kako je uništena jedna od najperspektivnijih novosadskih investicija ukazuje kako je moj biznis plan preko državnih i gradskih institucija neko nameravao da preuzme.

Klasična konfiskacija se sada nastavlja rasprodajom imovine u postupcima punim nezakonitosti koji uz predlog GUP-a ovakav kakav je dat na javni uvid, ni novom vlasniku (ukoliko on to ostane) ne garantuje da će moći da radi ono što je namerio-plac za izlaganje poljoprivrednih mašina.

Očigledno da se i kroz ovaj planski dokumenta nastavlja proces otimanja moje imovine i biznis plana i da je verovatno već odredjeno ko bi od ljudi bliskih sadašnjoj vlasti mogao tim poslom da se bavi.

S poštovanjem,


Ilija Dević, Investitor preduzeća ATP“Vojvodina“

Izgled preduzeća ATP "Vojvodina" 

pre privatizacije

  

Izgled preduzeća ATP "Vojvodina" 

posle privatizacije





 



Joomla templates by Joomlashine