-Ko je u pozadini slučaja ATP“Vojvodina“ na to pitanje nema odgovora

Po modelu na koji je ukazala svojevremeno Verica Barać, da se u svim velikim korupcionaškim aferama registruje neverovatna sinhronizacija državnih institucija -ovoga puta okončan je stečaj ATP“Vojvodina“.

Praktično se više od mesec dana unapred znalo kako će Privredni apelacioni sud odlučiti o mojoj žalbi, pa se i ne čekajući tu odluku zakazalo završno ročište, u vreme godišnjih odmora. Pri tom tačno se znalo ko od sudija kakvu ulogu ima u tom procesu.

Podsećam, stečajni sudija Vladislav Kurtek tri puta je donosio rešenje kojim je nalagao katastru da izbriše hipoteke na novoizgradjenim objektima ATP“Vojvodine“.

Dva puta je Privredni apelacioni sud, pozivajući se na članove zakona o stečajnom postupku obarao takva rešenja, uz pouku da sudija nije nadležan za izdavanje takvog naloga.

Donoseći treće rešenje po istom modelu, predsednica stečajnog veća sudija Slobodanka Komšić je odmah zakazala i završno ročište.

Očigledno je znao kako će proći moja žalba:

Prvo ju je umesto Privrednom apelacionom sudu , uputio stečajnom veću, kojim rukovodi sutkinja Slobodanka Komšić, inače rodjena sestra guvernerke Jorgovanke Tabaković, koja je „preuzela teret“ rešavanja umesto Privrednog apelacionog suda .

Potom je po mojoj novoj žalbi odlučivao Privredni apelacioni sud, ali ovoga puta je predmet dobio novopostavljeni sudija Nikola Ivčevski. Iako su u Privrednom apelacionom sudu tvrdili da će rešenje uraditi po zakonu, iz obrazloženja se ne vidi da je tako učinjeno.Umesto toga, sudija Ivčevski se pozvao na sudsku praksu, iz 2007.godine, iako su na pitanja medija o tom slučaju, tvrdili da ne sude po sudskoj praksi već po zakonu.

Prethodna dva rešenja, kojima su obarana rešenja sudije Kurteka, pozivala su se na Zakon o stečajnom postupku, pa je ta sudska praksa bila novijeg datuma u odnosu na onu koju je sudija Ivčevski koristio.

ŽALBA BR.1.pdf
ŽALBA BR.2.pdf
ŽALBA BR.3.pdf

Da slučaj bude zamršeniji, papir tog rešenja Privrednog apelacionog suda niko nije video čak ni na završnom ročištu. Sudija Komšić je samo utvrdila da je potvrdjeno rešenje koje je ona kao predsednica stečajnog veća donela 01.06.2022.godine i da stečaj može da se okonča.

Navela je i da ćemo rešenje videti kasnije, čime me je sprečila da reagujem.

Posledica toga biće da niko od poverilaca, medju kojima su osim mene još i Poreska uprava i banke, neće moći da se naplati, dok će sigurnu naplatu imati samo stečajni upravnik Nikola Pavlović.

Nažalost, takva završnica mogla je da se očekuje u stečaju koji je bio čitav niz nezakonitih i kriminalnih poteza. O tome sam redovno obaveštavao javnost, ali i Tužilaštva i Visoki savet sudstva, gde su reakcije izostale.

Samo nastojanja da se čitava stvar što pre zataška.

Medjutim, tragovi su ostali i oni ukazuju na pozadinu ovog slučaja:

Sve se odvija onako kako su mi brižni "prijatelji" objasnili. Stečaj će nakon 3. avgusta biti okončan, kupci će po bagatelnoj ceni upisati pravo svojine na novoj autobuskoj stanici, novom servisu i ostaloj imovini bez tereta, nakon toga će Grad Novi Sad omogućiti kupcima da se sa nove autobuske stanice obavlja međumesni i međunarodni autobuski saobraćaj, onaj koji nije bio moguć dok sam ja bio vlasnik . Konačno oduzimanjemoje imovine će biti završeno. Završni čin otimanja moje imovine pod "povoljnim uslovima". Misija ispunjena. Pravda i pravna sigurnost (ne)opravdano odsutni.

Zašto investicija u najmoderniju autobusku stanicu nije proradila uprkos ugovoru koji je sklopljen sa Gradom, ko je bio zainteresovan da tu imovinu otme kroz stečaj, kakva je uloga gradskih vlasti, a šta je trebalo da uradi pravosudje koga nadzire Visoki savet sudstva.

Do sada o tome nisam govorio.

Svakako ću uložiti Ustavnu žalbu i naravno obavestiti Evropsku komisiju koja inače sve vreme prati ovaj slučaj, jer se nalazi u monitoringu iz 24 sporne privatizacije od kojih je ATP“Vojvodina“ jedina gde je oštećen investitor a ne država Srbija.

Nastavak sledi...


S poštovanjem,

Ilija Dević, Investitor preduzeća ATP“Vojvodina“

Izgled preduzeća ATP "Vojvodina" 

pre privatizacije

  

Izgled preduzeća ATP "Vojvodina" 

posle privatizacije





 



Joomla templates by Joomlashine